Apuvälineet

Vitiligoläiskät palavat herkästi auringossa, koska niistä puuttuu ihon pigmenttisolujen luonnollinen aurinkosuojaus. Auringolta suojautumisessa voi käyttää aurinkosuojavoiteita ja normaalia vaatetusta. Aurinkosuojavaatteet (UV-suojavaatteet) suojaavat ihoa paremmin kuin normaalit vaatteet.

Jos aurinkosuojavaatteiden säännönmukainen käyttö on perusteltua sairauden laaja-alaisuuden vuoksi, voi niiden hankintaan saada tukea vammaispalvelulain nojalla. Lain toteuttamisesta vastaa kunnan sosiaalitoimi. Vammaispalvelulain tuet ja palvelut eivät ole sidoksissa hakijan tuloihin ja varallisuuteen.

Kodin ikkunoiden suojakalvotus voi olla vaihtoehtona tilanteessa, jossa ikkunoista tuleva auringonvalo estää normaalin asumisen kotona. Suojakalvot myönnetään vammaispalvelulain nojalla asunnon muutostöinä. Suojakalvojen myöntäminen perustuu aina yksilöllisen tilanteen arviointiin. Myös auton ikkunoihin voidaan asentaa suojakalvot, jos auton käyttö on auringonvalon vuoksi hankalaa.

Lisätietoja saa oman kunnan vammaispalvelu-yksiköstä tai vammaispalvelusta vastaavalta työntekijältä. Myös Allergia-, iho- ja astmaliitosta saa neuvoa vammaispalvelulain tuista ja palveluista.


Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliiton Vitiligo-opas.
Teksti: Risto Heikkinen, erityissuunnittelija