Hiukset lähtevät, mitä teen?

Ota yhteys omaan terveyskeskukseesi

Kun hiukset irtoavat ensimmäistä kertaa, diagnoosi on hyvä varmistaa lääkärin vastaanotolla. Ota yhteys omaan terveyskeskukseesi lähiviikkojen aikana. Terveyskeskuslääkäri määrää todennäköisesti ensin erilaisia verikokeita, jotta muut hiustenlähtöä aiheuttavat sairaudet voidaan poissulkea. Saatat saada myös lähetteen ihotautilääkärille.


Pyydä maksusitoumusta apuvälineen hankintaan

Saatat olla oikeutettu maksusitoumukseen tai palveluseteliin, jolla voit hankkia itsellesi lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen eli peruukin. 

Maksusitoumuksen peruukin hankkimista varten voi saada yliopistollisesta sairaalasta, keskussairaalasta tai terveyskeskuksesta lääkärin toteaman tarpeen perusteella. Maksusitoumusten suuruudet vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain, eikä maksusitoumus aina kata koko peruukin hintaa.

Yksilöllisten tarpeiden perusteella maksusitoumuksen suuruutta voidaan kuitenkin korottaa. Syitä korotukseen voivat olla mm. pään muoto, päänahan muut ihosairaudet ja asiakaspalvelussa työskentely. Maksusitoumus on pääsääntöisesti hankittava ennen peruukin ostoa ja se tulee olla mukana peruukkia ostettaessa. Peruukki kannattaa ostaa asiantuntijaliikkeestä. Myös silmäkulmien ja silmien rajausten kestopigmentointiin myönnetään maksusitoumuksia.

Jatkossa maksusitoumuksen tai palvelusetelin voi pyytää kuntoutussuunnittelijalta. Käytännöt voivat vaihdella kunnittain.

Löydät valtakunnallisten lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet täältä.


Hakeudu vertaistuen piiriin

Moni alopeetikko on saanut apua ja käytännönvinkkejä vertaistuesta. Tule mukaan erilaisiin tapahtumiin tai osallistu keskusteluihin verkossa.Lähde: Terveyskirjasto ja Allergia-, iho- ja astmaliitto