Alopecia

Alopecia on tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Alopecian oireita ovat hius- ja ihokarvojen irtoaminen karvatupestaan sekä mahdolliset kynsimuutokset. Alopecian eri muotoja ovat alopecia areata, alopecia totalis, alopecia universalis sekä alopecia ofiasis.

Alopecian perussyy on edelleen tuntematon. Sen on kuitenkin todettu olevan yhteydessä atooppiseen yliherkkyyteen, vitiligoon ja kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen. Osalla (10−42 prosenttia) alopeciaa sairastavista alopeciaa esiintyy myös suvussa eli se voi periytyä useamman perintötekijän (geenin) kautta. Stressi saattaa vaikuttaa sen alkamiseen tai pahenemiseen.

Alopecia voi aiheuttaa ulkoisten oireiden lisäksi kantajalleen psyykkisiä haasteita, stressiä ja vaikuttaa ratkaisevasti minäkuvaan. Hiusten ja/tai ihokarvojen puuttuminen voi aiheuttaa käytännön ongelmia jokapäiväisessä elämässä. Toimivan yksilöllisen apuvälineen hankkiminen voi helpottaa tilanteeseen sopeutumista ja ylläpitää toimintakykyä arjessa.

Alopecia areata

Alopecia on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa elimistö luulee, että karvatupessa on jokin torjuttava mikrobi. Tuolloin tulehdussoluja kertyy hiusnystyn ympärille ja hiusnystyjä vastaan muodostuu vasta-aineita.

Alopecia areatan oire on läiskittäinen hiusten lähtö. Sairaus alkaa usein ilman varoittavia tuntemuksia yhden tai useamman pyöreähkön, kaljun läiskän ilmaantumisena hiuspohjaan. Pälven reunoilla saatetaan havaita niin sanottuja huutomerkkihiuksia, joiksi kutsutaan 2-7 mm mittaisia katkenneiden hiusten tynkiä. Toisinaan alopecian syntyvaiheessa saattaa päänahassa esiintyä ärsytystä, kutinaa, arkuutta tai tunnottomuutta. Alopecia areatan kulku on yksilöllistä ja sairauden ennuste on arvaamaton.

Alopecia areataa esiintyy 1,7-2 prosentilla väestöstä. Sitä esiintyy miehillä, naisilla ja lapsilla. Ja se voi puhjeta missä iässä tahansa.


Alopecia totalis

Alopecia totalis on alopecian toinen esiintymismuoto, jonka seurauksena pään alueen karvoitus katoaa kokonaan. Muilta osin katso kohta alopecia areata.


Alopecia universalis

Alopecia universalis on alopecian kolmas esiintymismuoto ja harvinaisin. Kun kehon ihokarvat sekä hiukset katoavat käytetään tilasta nimeä alopecia universalis. Muilta osin katso kohta alopecia areata.


Alopecia ofiasis

Alopecia ofiasis nimitystä käytetään kun päänahka kaljuuntuu muutaman sentin leveydeltä reunoiltaan.


Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliiton Alopecia areata -opas
Teksti: Laura Rehn, LL, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Sarjakuva alopeciasta

Noin satatuhatta solmua, tarina kaljuna tyttönä ja naisena elämisestä www.noinsatatuhattasolmua.fi